Кодекс на однесување

Цел
FEMITIKA.MK КОНФЕРЕНЦИЈА „ЈАС СУМ ЖЕНА“ има за цел да биде инклузивна конференција од страна на заедницата за заедницата. Посветени сме да обезбедиме прифатлива средина која обезбедува простор за стекнување пријатели и стекнување знаење без разлика на пол, родов идентитет и изразување, сексуална ориентација, попреченост, физички изглед, големина на телото, раса, возраст, религија или недостаток од нив. Во „ЈАС СУМ ЖЕНА“ нема да се толерира малтретирање на присутните на конференцијата, говорниците, спонзорите и сите други. Учесниците на конференцијата кои ги прекршуваат овие правила може да бидат санкционирани или исклучени од конференцијата.

Неприфатливо однесување
За да се одржи прифатлива средина, „ЈАС СУМ ЖЕНА“ го осудува следново (но не ограничувајќи се на) неприфатливо:

 • Навредливи вербални коментари поврзани со пол, родов идентитет и изразување, сексуална ориентација, попреченост, физички изглед, големина на телото, раса, возраст и религија.
 • Сексуални референци/слики на јавни места.
 • Намерно заплашување, следење или следење.
 • Вознемирувачки фотографирање или снимање.
 • Постојано прекинување на разговорите или други настани.
 • Несоодветен физички контакт.
 • Инвазија на личниот простор.
 • Несакано сексуално внимание.
 • Застапување или охрабрување на кое било од горенаведените однесувања.
 • Спроведување
 • Ако сте предмет на неприфатливо однесување, забележите дека некој друг е подложен на неприфатливо однесување или имате какви било други грижи, следете ги овие чекори:
 1. Дајте и на знаење на личноста дека тоа што го направила е неприфатливо и замолете ја да престане.
 2. Таа личност треба веднаш да престане со однесувањето.
 3. Ако тоа лице не се придржува до правилата, ве молиме контактирајте го персоналот на конференцијата што е можно поскоро.
 4. Персоналот на конференцијата „ЈАС СУМ ЖЕНА“ ќе ја осигура вашата безбедност и ќе ја одржува саканата приватност.
 5. Членовите на персоналот на конференцијата „ЈАС СУМ ЖЕНА“ ќе преземат итни мерки против прекршителите на Кодексот на однесување.

Известување
Ако сте предмет на неприфатливо однесување или забележите дека некој друг е подложен на неприфатливо однесување или имате какви било други грижи, следете ги овие чекори:

 • Организаторите на конференцијата „ЈАС СУМ ЖЕНА“ може да се идентификуваат преку брендирани кошули/беџови.
 • Е-пошта: contact@femitika.mk